Voorkom sluipverbruik van energie

Voorkom sluipverbruik van energie, sluipverbruik, ook wel standby-verbruik genoemd, is het stroomverbruik van apparaten die niet helemaal uitgeschakeld zijn, maar in een soort standby-modus staan. Dit sluipverbruik kan ongemerkt behoorlijk oplopen en zorgen voor een hogere energierekening. Gelukkig zijn er verschillende manieren om sluipverbruik te voorkomen en geld te besparen op je energierekening.

Hoeveel energie verspil ik door sluipverbruik

Het sluipverbruik verschilt per huishouden en per type apparaat. Over het algemeen kan het sluipverbruik oplopen tot zo’n 10 procent van het totale stroomverbruik in huis. Dit lijkt misschien niet veel, maar het kan zorgen voor een flinke kostenpost op je energierekening. Een gemiddeld huishouden verbruikt 450 kWh stroom per jaar door sluipverbruik. Met de huidige energieprijzen staat dit gelijk aan tussen de €300,- en €400,- per jaar. Dit is veel geld voor iets wat nergens voor gebruikt wordt. Gelukkig zijn er wel manieren om dit tegen te gaan.

Hoe voorkom ik sluipverbruik

Sluipverbruik van stroom kan worden voorkomen door het echt uitschakelen van elektrische apparaten en deze dus niet in stand-by modus te laten staan. Om dit makkelijker te maken is het mogelijk om met stekkerdozen te werken. Door gebruik te maken van een stekkerdoos, kunnen meerdere apparaten op hetzelfde moment worden uitgeschakeld. Daarnaast bestaan er ook nog slimme stekkerdozen, namelijk de master slave stekkerdoos.

Stekkerdoos

De meest simpele manier van sluipverbruik tegengaan is door stekkers uit het stopcontact te halen wanneer je het apparaat niet meer gebruikt. Het is alleen veel werk om iedere keer alle stopcontacten na te lopen. Hiervoor zijn er handige stekkerdozen met aan/uit knop. Waarmee je alle aangesloten apparaten tegelijk uit kunt zetten.

De master slave stekkerdoos

Het uitzetten van een hele stekkerdoos is dus al een stuk makkelijker dan alle stekkers uit het stopcontact moeten halen. Maar dit kan nóg makkelijker, zo zijn er master/slave stekkerdozen. Deze werken als volgt: Bij een master slave stekkerdoos, is er altijd één stopcontact de ‘master’. Dit wil zeggen dat wanneer het apparaat, wat op dit stopcontact is aangesloten, wordt uitgeschakeld, alle overige stopcontacten ook geen stroom meer afgeven. Hierdoor hoeft nog maar één apparaat gecontroleerd te worden. De rest volgt automatisch. Als voorbeeld kunnen we een televisie nemen. Wanneer we de televisie aansluiten op het ‘master’ stopcontact. Alle overige apparaten welke met de tv samen gebruikt worden, kunnen nu aangesloten worden op de ‘slave’ stopcontacten. Dit kunnen bijvoorbeeld een soundbar of televisiebox zijn. Wanneer de tv nu wordt uitgezet, staan alle overige apparaten ook uit. Hierdoor is het dus eenvoudiger om sluipverbruik te voorkomen.

Slimme apparaten

Naast deze stekkerdozen zijn er nog tal van andere slimme apparaten, die automatisch in- en uitschakelen. Ook kun je op deze apparaten automatiseringen toepassen, of bijvoorbeeld alleen laten werken als je ook écht thuis bent. Hierover lees je meer op de pagina Energie besparen met slimme apparaten.

Kijk op Zelf Gas Besparen voor onze overige bespaartips.