Tips voor het waterzijdig inregelen
Gasbesparing

Tips voor het waterzijdig inregelen

Tips voor het waterzijdig inregelen kunnen we allemaal goed gebruiken. De HR ketel wordt gezien als een energiezuinig middel om de woning te verwarmen. Echter valt er vaak nog veel winst te boeken door de juiste afstelling van de HR ketel. Dit komt, omdat de HR ketel veel moeite heeft met het verdelen van het verwarmingswater. Om toch het gewenste resultaat te behalen gaat de HR ketel harder werken. Door waterzijding in te regelen is dit probleem te verhelpen.

Waterzijdig inregelen, wat is dit?

Waterzijdig inregelen van de HR ketel, wat is dit? Het waterzijdig inregelen van de HR ketel wil zeggen dat het water eerlijk verdeeld wordt over alle radiatoren in huis. Wanneer de HR ketel nog niet waterzijdig ingeregeld is, zal de warmte niet eerlijk verdeeld worden. De radiator die het dichtst bij de HR ketel hangt zal dus veel meer warm water krijgen dan de radiator die het verst van de HR ketel af hangt. Water zoekt altijd de weg van de miste weerstand. Wanneer alle radiators goed zijn ingesteld zal iedere radiator dus gelijkmatig verwarmen. Of je radiator op de juiste manier verwarmd wordt kunt u het beste controleren wanneer u de verwarming aanzet. U kunt bij een koude radiator voelen hoe en waar deze het eerst opwarmt. Wanneer de radiator aan de bovenkant horizontaal opwarmt, is de radiator goed ingesteld. Echter, wanneer de radiator niet horizontaal, maar verticaal opwarmt is de radiator nog niet goed ingesteld.

Hoe kan ik waterzijdig inregelen

Nu we weten wat waterzijdig inregelen is, gaan we kijken hoe we dit kunnen doen. Om te beginnen, is dit vaak een behoorlijk complexe instelling. Het is dus verstandig een professional te raadplegen die kan helpen bij de juiste afstelling. Op 2 manieren kan het systeem waterzijdig ingeregeld worden. Dit kan met een radiatorkraan en met een voetventiel. Eigenlijk werken beide manieren op dezelfde manier. Afhankelijk van het formaat van de radiator en de plek waar de radiator hangt, moet er veel of weinig water door de radiator om hem te verwarmen. Dit kunnen we instellen met een radiatorkraan of een voetventiel. Indien je een professional vraagt je cv waterzijdig in te regelen, zal hij er vaak voor kiezen om de radiatorkranen te vervangen. Dit bespaart veel tijd bij het instellen. Het is verstandig, om bij vervanging van radiatorkranen, te vragen naar een dynamische kraan. Een dynamische kraan past zichzelf aan bij veranderingen in druk. Veranderingen in druk kunnen ontstaan wanneer een radiator verder open of dicht wordt gedraaid.

Tips voor het waterzijdig inregelen
Waterzijdig inregelen met een radiatorkraan

Zelf waterzijdig inregelen

Om te beginnen is het belangrijk om te zorgen dat alle radiatoren warm zijn. Zet de thermostaat even een paar graden hoger en zorg dat de radiatoren goed warm zijn. Wanneer alle radiatoren warm zijn kunnen we beginnen. Het belangrijkste gereedschap is een IR (infrarood) thermometer. Nu moeten we het verschil in temperatuur meten. Dit doen we altijd op de radiator zelf. De eerste meting doen we vlak bij de aanvoerende leiding, de tweede meting doen we bij de retourleiding. Het doel is om een verschil van 20% – 25% te krijgen. Wanneer het temperatuurverschil minder is dan 20%, gaat dus het warme water alweer te snel uit de radiator. Dit wil zeggen dat het warme water niet optimaal benut is. Dan moeten we de radiatorkraan of het voetventiel iets verder dichtdraaien. Wanneer het verschil in temperatuur groter is dan 25% is de blijft het water dus te lang in de radiator. Dan moet dus de radiatorkraan of het voetventiel verder opengedraaid worden. Na iedere keer dat er je een aanpassing doet aan de radiatorkraan en/of het voetventiel, kun je het beste 10 minuten wachten met een volgende meting.

Dit zijn enkele tips voor het waterzijdig inregelen. Klik hier voor meer bespaartips.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *