Tips over radiatorthermostaten
Gasbesparing

Tips over radiatorthermostaten

Met een radiatorthermostaat kun je de temperatuur per radiator reguleren. Daardoor bespaar je energie en stookkosten. Daarnaast is een radiatorthermostaat geschikt voor stadsverwarming. Echter moeten we hiervoor gaan kijken naar een slimme radiatorthermostaat. Laten we hier verder op ingaan en enkele tips over radiatorthermostaten bespreken.

Wat is een radiatorthermostaat?

We hebben vaak behoefte aan verschillende temperatuurzones in huis. In de ene ruimte hebben we het graag wat warmer dan de andere. Zo hebben we het vaak op de slaapkamer het liefst wat kouder dan in de woonkamer. Helaas is dit met een normale radiatorknop moeilijk te reguleren. Met een normale radiatorknop hebben we alleen de mogelijkheid om de radiator aan- en uit te zetten en kunnen we enigszins bepalen hoeveel water we door de radiator willen laten lopen. Echter, met een radiatorthermostaat regel je de temperatuur direct op de radiator. Deze thermostaatknop vervangt de normale radiatorknop en meet continu de temperatuur in de ruimte. Daardoor komt er minder of geen warm water in de radiator als het warm genoeg is. Wanneer de temperatuur in de ruimte te laag wordt, laat de thermostaatknop meer warm water door. Dit kan per radiator worden ingesteld.

Een slimme radiatorthermostaat

Kiezen voor een slimme radiatorthermostaat is ook een mogelijkheid. Slimme radiatorthermostaten hebben een aantal grote voordelen. Om te beginnen bedien je slimme thermostaatknoppen met een app. Het grote voordeel is dat je op deze manier het schema van de verwarming kan aanpassen aan een onregelmatig leven. Wanneer je opeens eerder of later thuis komt, kun je op afstand de woning vast laten verwarmen. Dit werkt ook andersom. Indien je een keer later dan gepland thuis komt, hoeft de radiator niet onnodig de ruimte te verwarmen. Zo is het nooit onnodig warm in je woonkamer of slaapkamer. Bovendien zorgt een slimme radiatorthermostaat voor een goed inzicht in de verschillende ruimtes. Zo kun je iedere verwarming in de app een naam geven en dit geeft een overzichtelijk beeld. De slimme radiatorthermostaten kunnen ook over een aantal zeer slimme opties beschikken. Zo kunnen ze de optie hebben om open ramen te detecteren. Ze door middel van wifi communicatie met je telefoon zien dat je thuis bent. Tot slot hebben meerdere slimme radiatorthermostaten ook de mogelijkheid om bevroren leidingen op tijd te herkennen en te voorkomen. Hier kunt u een combinatie zien van een slimme radiatorknoppen en een slimme thermostaat.

Stadsverwarming, wat nu?

Indien je stadsverwarming hebt, heb je geen cv ketel thuis waarmee je de temperatuur van de radiatoren kunt regelen. Je hebt daarom in de meeste gevallen geen centrale thermostaat, maar een thermostaatkraan. Ook de thermostaatkraan kan slim gemaakt worden. Dan is een slimme radiatorthermostaat de oplossing. Op deze manier heb je dezelfde voordelen en kun je ook je verwarming op afstand bedienen met een app.

Kijk op zelfgasbesparen.nl voor onze bespaartips.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *