m³ gas per douchebeurt
Gasbesparing

Hoeveel m³ gas per douchebeurt kan ik besparen

Een warme douche is een van de meest ontspannende en verfrissende ervaringen die we kunnen hebben. Het is ook een van de meest energie-intensieve activiteiten die we dagelijks uitvoeren. Elke keer dat we de douche aanzetten, gebruiken we gas om het water te verwarmen. Maar hoeveel gas m³ per douchebeurt verbruiken we eigenlijk? En hoe kunnen we gas besparen tijdens het douchen? In deze blog zal ik deze vragen beantwoorden en enkele tips geven om het gasverbruik te verminderen.

Hoeveel gas verbruiken we per douchebeurt?

Het gasverbruik per douchebeurt hangt af van verschillende factoren. Zoals de grootte van de boiler, de temperatuur van het water en de lengte van de douche. Over het algemeen wordt aangenomen dat een gemiddelde douchebeurt van 8 minuten ongeveer 0,2 m³ gas verbruikt. Dit komt neer op ongeveer 14,4 m³ gas per persoon per maand, als we ervan uitgaan dat iemand elke dag doucht. Het verbruik kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type douchekop, de druk van het water, de temperatuur van het water en de instellingen van de boiler.

Hoeveel gas kunnen we besparen tijdens het douchen?

Er zijn verschillende manieren om gas te besparen tijdens het douchen. Hieronder vind je enkele tips:

1. Installeer een waterbesparende douchekop: Waterbesparende douchekoppen zijn speciaal ontworpen om minder water te gebruiken tijdens het douchen. Ze verminderen niet alleen het waterverbruik, maar ook het gasverbruik, omdat er minder warm water nodig is om hetzelfde effect te bereiken. Door een waterbesparende douchekop te installeren, kun je tot wel 50% gas besparen tijdens het douchen.

2. Verlaag de temperatuur van het water: Door de temperatuur van het water te verlagen, kun je gas besparen. Er is dan minder warm water nodig om de douche op de juiste temperatuur te krijgen. Door de temperatuur van het water met slechts 1 graad Celsius te verlagen, kun je tot 6% gas besparen tijdens het douchen.

3. Neem kortere douches: Door je douchetijd te verkorten, kun je niet alleen water besparen, maar ook gas. Door je douchetijd met slechts 1 minuut te verkorten, kun je tot 1,5% gas besparen tijdens het douchen.

4. Zet de douche uit tijdens het inzepen: Door de douche uit te zetten terwijl je jezelf inzeept, kun je gas besparen omdat er minder warm water nodig is om de douche op de juiste temperatuur te krijgen. Door de douche slechts 1 minuut uit te zetten, kun je tot 5% gas besparen tijdens het douchen.

5. Gebruik een timer: Door een timer te gebruiken kun je ervoor zorgen dat je niet te lang onder de douche staat. Een eenvoudige zandloper of een digitale timer kan je helpen om je douchetijd te beperken en zo gas te besparen.

6. Neem een douche in plaats van een bad: Een bad verbruikt meer water en gas dan een douche. Door te kiezen voor een douche in plaats van een bad, kun je dus gas besparen. Als je toch een bad wilt nemen, probeer dan de hoeveelheid water en de temperatuur te beperken. Op deze manier kun je toch gas besparen.

7. Controleer de instellingen van de boiler: De instellingen van de boiler kunnen invloed hebben op het gasverbruik tijdens het douchen. Zorg ervoor dat de temperatuur van het water niet hoger is dan nodig is en dat de boiler goed is geïsoleerd om warmteverlies te voorkomen.

8. Repareer lekkende kranen en douchekoppen: Lekkende kranen en douchekoppen kunnen leiden tot verspilling van water en gas. Zorg ervoor dat ze goed worden gerepareerd om gas te besparen.

Conclusie

Gas besparen tijdens het douchen is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook helpen om de energierekening te verlagen. Door enkele eenvoudige maatregelen te nemen, zoals het installeren van een waterbesparende douchekop en het verkorten van de douchetijd, kun je tot wel 50% gas besparen tijdens het douchen. Vergeet ook niet om de instellingen van de boiler te controleren en lekkende kranen en douchekoppen te repareren. Door deze tips toe te passen, kun je niet alleen gas besparen, maar ook genieten van een ontspannende en verfrissende douche-ervaring.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *