Besparen op gasverbruik
Gasbesparing

Besparen op gasverbruik

Besparen op gasverbruik is de beste manier om de energierekening iets lager te krijgen. Gemiddeld bestaat de energierekening voor 40% uit kosten voor het gas. De gemiddelde kosten voor het gas is in 2022 €4116,- per jaar per huishouden. Met de enorm gestegen gasprijzen, is het dus zeker de moeite waard om te gaan besparen op gas. In huis gebruiken we gas voor verschillende doeleinden. Zo koken we vaak nog op gas en verwarmen we ons huis vaak met gas. Steeds meer nieuwe huizen worden gasvrij en dus duurzaam gemaakt. Echter valt er ook met relatief kleine aanpassingen behoorlijk veel gas te besparen. We gaan hier acht mogelijkheden bespreken om te besparen op de gasrekening.

Besparen op gas door de thermostaat een graad lager te zetten 

Door de thermostaat van de verwarming een graad lager te zetten kun je behoorlijk veel gas besparen. De gevoelstemperatuur is bijna hetzelfde in uw woning. Daarnaast valt er tegen kou goed te kleden en kan het soms best ook knus zijn om onder een deken op de bank te zitten. Door de thermostaat een graad lager te zetten kun je al bijna €100,- besparen op gasverbruik.

Bespaar gemiddeld €90,- per maand door het lager zetten van de thermostaat.

Gebruik maken van slimme radiatorknoppen

Wanneer we de verwarming aanzetten, controleren we meestal niet welke radiatoren aan zijn en welke niet. Door het gebruik van slimme radiatorknoppen kun je dit voorkomen. Hierdoor gaat de verwarming alleen aan in de ruimte die je op dat moment wilt verwarmen. Dit voorkomt dus onnodig verwarmen van ruimtes waar je helemaal niet aanwezig bent. Op deze manier kun je dus veel gas besparen. Kijk hier voor meer informatie.

Bespaar gemiddeld €240,- per jaar door gebruik te maken van slimme radiatorknoppen.

Werk met schema’s

Het is ’s nachts onnodig om je woning te blijven verwarmen. Het kost ook meer gas om je woning de hele nacht warm te houden dan dat het kost om ’s ochtends je woning weer helemaal opnieuw te verwarmen. Het is daarom verstandig om ’s nachts de verwarming uit te zetten. Wanneer je een vast patroon hebt in je leven kun je dit het beste doen door middel van een schema. Dan gaat iedere dag op de zelfde tijd de verwarming aan en uit. Indien je besluit een slimme thermostaat te kopen is het zelfs mogelijk dat dit schema automatisch wordt gegenereerd door de slimme thermostaat. Toch is het wel een verschil of je radiatoren hebt als verwarming of vloerverwarming. Het is bij radiatoren verstandig om de temperatuur op 15 graden in te stellen. Bij vloerverwarming kun je de temperatuur ’s nachts beter op 17 graden instellen.

Bespaar gemiddeld €180,- door te werken met schema’s.

Gas besparing door middel van radiatorfolie

Een radiator geeft natuurlijk rondom warmte af. Dit betekend dus ook aan de achterkant. Deze warmte trekt in de muur en wordt dus niet optimaal gebruikt voor het verwarmen van de ruimte. Er gaat dus veel warmte verloren. Om dit te beperken zou je kunnen overwegen radiatorfolie te plaatsen. Door het plaatsen van radiatorfolie kun je voorkomen dat de verwarming aan de achterkant zijn warmte verliest. Hierdoor kan alle warmte gebruikt worden voor het verwarmen van de ruimte. Kijk hier voor meer informatie

Bespaar gemiddeld €8,- per vierkante meter door het plaatsen van radiatorfolie.

Frisse lucht

In de zomer gooien we vaak lekker alle ramen open om het huis te laten luchten. Dit is in de winter natuurlijk een stuk minder aantrekkelijk. Je bent blij dat het huis warm is en om te voorkomen dat je voor niets aan het verwarmen bent houd je graag de ramen en deuren gesloten. Dit is niet altijd de juiste manier. Voordat je start met verwarmen, is het vaak verstandig om even alles open te gooien en te zorgen voor frisse en verse lucht in huis. Wanneer lucht te lang in huis blijft hangen, wordt deze vaak vochtig. De vochtige lucht warmt minder snel op en hierdoor moet je dus langer verwarmen. Hoe vreemd het ook mag klinken, warmt het huis sneller op wanneer je alles laat luchten. Je kunt hiermee dus zonder een investering besparen op gasverbruik.

Bespaar gemiddeld €100,- per jaar door aanvoer van frisse lucht.

Gas besparing door leidingisolatie

Voordat het warme water in de radiatoren terecht komt, moet het water soms een lange weg afleggen. Wanneer het water in de buizen zit, verliest dit water al warmte. Dit is te voorkomen door het isoleren van de leidingen door middel van leidingisolatie. Kijk hier voor meer informatie.

Bespaar gemiddeld €40,- per jaar door het plaatsen van leidingisolatie.

Maak gebruik van tochtstrips

Gebruik maken van tochtstrips is kleine en relatief eenvoudige aanpassing aan de woning waarmee je kunt besparen op gasverbruik. Met tochtstrips kun je kieren en naden dichten onder andere onder deuren of bij ramen. Door het dichten van de kieren en naden blijft de warmte beter in huis waardoor je gas bespaard. Echter is er nog een positief effect van tochtstrips. Door het plaatsen van tochtstrips verdwijnt ook de tocht door de kamer. Hierdoor voelt het automatisch al warmer aan in de ruimte. Doordat de gevoelstemperatuur hoger wordt is de behoefte om de thermostaat hoger in te stellen een stuk minder. Kijk hier voor meer informatie.

Bespaar gemiddeld €60,- per jaar door het plaatsen van tochtstrips.

Gas besparen door minder (lang) te douchen

Een van de grootste verbruikers van gas in huis is de douche. We douchen steeds vaker en steeds langer. Hiermee verbruiken we veel warm water en dit kost dus erg veel gas. Door minder lang te douchen kan dus behoorlijk bespaard worden. Naast minder lang douchen is er ook nog een mogelijkheid om een waterbesparende douchekop te kopen. Ook dit bespaard veel gas. Kijk hier voor meer informatie over waterbesparende douchekoppen. Of kijk hier voor een aankoopadvies.

Bespaar gemiddeld €70,- per jaar door minder lang te douchen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *