besparen met tochtstrips
Gasbesparing

Besparen met tochtstrips

Besparen met tochtstrips, het gebruik van tochtstrips is een eenvoudige en goedkope manier om de warmte in je huis te behouden en je energierekening te verlagen. In dit artikel bespreken we de voordelen van tochtstrips, de verschillende soorten tochtstrips die er zijn en hoe je ze het beste kunt aanbrengen.

Wat zijn tochtstrips?

Tochtstrips zijn smalle strips die worden gebruikt om kieren en gaten tussen deuren, ramen en andere openingen in je huis af te dichten. Tochtstrips kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder foam, rubber, siliconen en borstelharen. Ze zijn meestal zelfklevend en je kunt ze eenvoudig aanbrengen op de plekken waar ze nodig zijn.

Voordelen van tochtstrips

Tochtstrips hebben verschillende voordelen, waaronder:

  1. Besparing op je energierekening: Door het afdichten van kieren en gaten in je huis met tochtstrips voorkom je dat warme lucht ontsnapt en koude lucht binnenkomt. Hierdoor hoeft je verwarming minder hard te werken om je huis warm te houden, wat leidt tot een lagere energierekening.
  2. Comfortabeler huis: Door het afdichten van kieren en gaten met tochtstrips houd je de warmte binnen en de koude lucht buiten. Hierdoor voelt je huis comfortabeler aan en hoef je minder snel extra kleding aan te trekken.
  3. Geluidsdempend: Tochtstrips kunnen ook helpen om geluid van buitenaf te dempen. Hierdoor heb je minder last van verkeerslawaai of andere storende geluiden.
  4. Vermindering van tocht: Tochtstrips helpen om tocht te verminderen, waardoor er minder stof en pollen je huis binnenkomen. Dit is vooral handig voor mensen met allergieën.

Soorten tochtstrips

  1. Foam tochtstrips: Foam tochtstrips zijn gemaakt van zacht en flexibel materiaal en zijn ideaal voor het afdichten van smalle kieren en openingen. Ze zijn meestal zelfklevend en je kunt ze eenvoudig zelf aanbrengen.
  2. Rubberen tochtstrips: Rubberen tochtstrips zijn steviger dan foam tochtstrips en zijn ideaal voor het afdichten van grotere openingen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en breedtes en kunnen ook eenvoudig worden aangebracht met behulp van de zelfklevende achterkant.
  3. Siliconen tochtstrips: Siliconen tochtstrips zijn waterbestendig en duurzamer dan foam of rubberen tochtstrips. Ze zijn ideaal voor het afdichten van openingen die regelmatig worden blootgesteld aan vocht, zoals bijvoorbeeld bij de badkamerdeur of raam. Siliconen tochtstrips zijn meestal duurder dan andere soorten tochtstrips, maar gaan ook langer mee.
  4. Borstelharen tochtstrips: Borstelharen tochtstrips zijn gemaakt van kleine borsteltjes die zijn bevestigd aan een metalen of plastic strip. Ze zijn ideaal voor het afdichten van openingen waar beweging is, zoals bijvoorbeeld bij een schuifpui. Borstelharen tochtstrips zijn duurzaam en kun je gemakkelijk aanbrengen.

Hoe tochtstrips aan te brengen

Het aanbrengen van tochtstrips is een eenvoudige klus die je gemakkelijk zelf kunt doen. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

Stap 1: Maak het oppervlak schoon: Reinig het oppervlak waarop je de tochtstrip wilt aanbrengen met een schoonmaakmiddel en laat het drogen.

Stap 2: Meet de lengte van de opening: Meet de lengte van de opening waarvoor je een tochtstrip wilt aanbrengen. Knip de tochtstrip op maat met een schaar.

Stap 3: Breng de tochtstrip aan: Verwijder de beschermfolie van de zelfklevende achterkant van de tochtstrip. Breng de strip nu aan op de plek waar je hem wilt hebben.

Stap 4: Controleer de hechting: Druk de tochtstrip stevig aan om ervoor te zorgen dat deze goed hecht. Controleer vervolgens of de tochtstrip goed aansluit op de opening en er geen openingen meer zijn.

Stap 5: Herhaal het proces: Herhaal deze stappen voor alle andere openingen die je wilt afsluiten.

Conclusie

Besparen met tochtstrips is dus een eenvoudige en goedkope manier om gas te besparen en je huis comfortabeler te maken. Door het afdichten van kieren en gaten tussen deuren, ramen en andere openingen in je huis met tochtstrips voorkom je dat warme lucht ontsnapt en koude lucht binnenkomt. Er zijn verschillende soorten tochtstrips beschikbaar, waaronder foam, rubber, siliconen en borstelharen. Het aanbrengen van tochtstrips is een eenvoudige klus. Je kunt dit gemakkelijk zelf kunt doen en kan helpen om je energierekening te verlagen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *