Gas besparen met tochtstrips

Het is belangrijk om energie te besparen, niet alleen voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Een van de manieren om energie te besparen is door het voorkomen van tocht in huis. Tocht zorgt er namelijk voor dat er warmte verloren gaat en dat de ketel harder moet werken om het huis op de gewenste temperatuur te krijgen. Tochtstrips zijn een effectieve manier om tocht in huis te voorkomen en energie te besparen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over tochtstrips en hoe je hiermee gas kunt besparen.

Gas besparen met tochtstrips

Wat zijn tochtstrips?

Tochtstrips zijn smalle strips van materiaal die langs de randen van deuren en ramen worden geplaatst. De strips voorkomen dat er tocht ontstaat tussen de deur of het raam en het kozijn. Tochtstrips zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals rubber, siliconen en kunststof. Ook zijn er verschillende maten en diktes beschikbaar, zodat je altijd een tochtstrip kunt vinden die past bij jouw deuren en ramen.

Hoe werken tochtstrips?

Tochtstrips werken door het afsluiten van kieren en naden rondom deuren en ramen. Door deze kieren en naden kan warme lucht ontsnappen en koude lucht naar binnen komen, waardoor er tocht ontstaat. Tochtstrips voorkomen dit doordat ze deze kieren en naden afdichten. Hierdoor kan er geen warme lucht ontsnappen en geen koude lucht naar binnen komen. Hierdoor blijft de temperatuur in huis beter behouden en hoeft de verwarming minder hard te werken om het huis op de gewenste temperatuur te krijgen.

Waar moet je tochtstrips plaatsen?

Tochtstrips kunnen op verschillende plekken in huis worden geplaatst, zoals op deuren, ramen, ventilatieopeningen en brievenbussen. Hieronder vind je enkele plekken waar tocht vaak voorkomt en waar tochtstrips dus effectief kunnen zijn:

 1. Deuren: Plaats tochtstrips langs de randen van deuren om te voorkomen dat er tocht ontstaat tussen de deur en het kozijn. Hierdoor blijft de warmte beter behouden in huis.
 2. Ramen: Plaats tochtstrips langs de randen van ramen om te voorkomen dat er tocht ontstaat tussen het raam en het kozijn. Hierdoor blijft de warmte beter behouden in huis.
 3. Ventilatieopeningen: Plaats tochtstrips rondom ventilatieopeningen om te voorkomen dat er tocht ontstaat via deze openingen. Hierdoor blijft de warmte beter behouden in huis en wordt er nog steeds voldoende geventileerd.
 4. Brievenbus: Plaats tochtstrips rondom de brievenbus om te voorkomen dat er tocht ontstaat via deze opening. Hierdoor blijft de warmte beter behouden in huis.
 5. Kruipluik: Plaats tochtstrips rondom het kruipluik om te voorkomen dat er tocht ontstaat via deze opening. Hierdoor blijft de warmte beter behouden in huis.

Hoe breng je tochtstrips aan?

Het aanbrengen van tochtstrips is een eenvoudige klus die je zelf kunt doen. Hieronder vind je een stappenplan voor het aanbrengen van tochtstrips:

 1. Meet de afstand op tussen het kozijn en de deur of het raam waar je de tochtstrip wilt plaatsen.
 2. Knip de tochtstrip op maat met een schaar of een stanleymes.
 3. Maak het oppervlak van het kozijn en de deur of het raam waar je de tochtstrip wilt plaatsen schoon en droog.
 4. Verwijder de beschermfolie van de tochtstrip en plak de tochtstrip op de juiste plaats.
 5. Druk de tochtstrip stevig aan zodat deze goed hecht.
 6. Controleer of de tochtstrip goed aansluit op het kozijn en de deur of het raam. Als er nog kieren of naden zichtbaar zijn, kun je deze dichten met behulp van een kitpistool en acrylaatkit.

Tips voor het gebruik van tochtstrips

Om het maximale effect te bereiken van de tochtstrips is het belangrijk om deze op de juiste manier te gebruiken. Hieronder vind je enkele tips voor het gebruik van tochtstrips:

 1. Plaats tochtstrips alleen op plekken waar tocht daadwerkelijk voorkomt. Op plekken waar geen tocht voorkomt, is het niet nodig om tochtstrips aan te brengen.
 2. Controleer regelmatig of de tochtstrips nog goed aansluiten op het kozijn en de deur of het raam. Als de tochtstrips beschadigd of versleten zijn, is het tijd om deze te vervangen.
 3. Gebruik alleen kwalitatief goede tochtstrips die geschikt zijn voor de betreffende plek. Goedkope tochtstrips van slechte kwaliteit kunnen snel verslijten en hun isolerende werking verliezen.
 4. Houd rekening met de dikte van de tochtstrip. Als de tochtstrip te dik is, kan de deur of het raam niet meer goed sluiten. Als de tochtstrip te dun is, heeft deze geen effect.
 5. Houd er rekening mee dat tochtstrips niet in alle gevallen de oplossing zijn voor tochtproblemen. Bij sommige problemen, zoals tocht via ventilatieopeningen, is het gebruik van tochtstrips niet effectief en moeten er andere maatregelen worden genomen.

Conclusie

Tochtstrips zijn een relatief eenvoudige en goedkope manier om energie te besparen en het comfort in huis te verbeteren. Door tochtstrips op de juiste manier te plaatsen en te gebruiken, kunnen kieren en naden effectief worden gedicht, waardoor er minder warmte verloren gaat en er minder koude lucht binnenkomt. Bovendien zijn tochtstrips gemakkelijk aan te brengen en kunnen ze in vrijwel alle gevallen zelf worden geïnstalleerd. Door tochtstrips te combineren met andere energiebesparende maatregelen, zoals isolatie en HR++ glas, kan het energieverbruik van een woning aanzienlijk worden verminderd.

Kijk op Zelf Gas Besparen voor onze overige bespaartips.