Gas besparen met een slimme thermostaat

Gas besparen met een slimme thermostaat is absoluut een overweging waard met de stijgende gasprijzen. Er valt tot wel 30% te besparen en we zullen er hier verder op in gaan op welke manieren dit doel bereikt kan worden.

Wat is een slimme thermostaat

De slimme thermostaat is een slim en zelflerend apparaat die je oude thermostaat vervangt. Deze thermostaten denken met je mee en zullen alleen verwarmen wanneer het nodig is. Op verschillende manieren, welke we later verder zullen behandelen, kan de thermostaat dit meten. Daarnaast is een slimme thermostaat ook te bedienen met een app. Dit verhoogd het gebruiksgemak.

Hoe slim is een slimme thermostaat

Zoals hierboven beschreven, is een slimme thermostaat zelflerend en kan zelf meedenken of verwarmen nodig is. Een slimme thermostaat kan door middel van een bewegingssensor zien of er iemand aanwezig is in de desbetreffende ruimte. Naast een bewegingssensor, kan dit ook door geofencing. Dit wil zeggen dat bluetooth- en/of wifi signalen worden opgevangen. Daardoor kan de slimme thermostaat meten wanneer iemand in de buurt komt en op deze manier de verwarming vast aanzetten. Indien er vaste patronen ontstaan in tijden dat er iemand aanwezig is in de ruimte, zal een slimme thermostaat binnen een maand een eigen schema kunnen produceren.

Gasbesparing met een slimme thermostaat

De aanschafprijs van een slimme thermostaat ligt gemiddeld tussen de €200,- en €300,-. Echter, wordt een slimme thermostaat ook vaak aangeboden in combinatie met een energiecontract. De centrale verwarming is een van de grootste gasverbruikers binnen een huishouden. Met een slimme thermostaat kan tot 30% worden bespaard. Met de alsmaar stijgende gasprijzen, tikt dit behoorlijk aan. Het grote voordeel is dat er alleen verwarmd wordt wanneer dit ook werkelijk nodig is en dat dit zelfs per ruimte geregeld kan worden. Op deze manier kunt u dus veel gas besparen met een slimme thermostaat.

Kijk op Zelf Gas Besparen voor onze overige bespaartips.