Gas besparen met een hybride warmtepomp

Gas besparen met een hybride warmtepomp is een overweging die veel Nederlanders op het moment maken met de stijgende gasprijzen. En met goede reden! Hieronder leggen we uit wat een hybride warmtepomp is, en of dit iets voor jou is.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride (gekruiste) warmtepomp is dus eigenlijk de kruising tussen een gewone warmtepomp en een elektrische warmtepomp. Een ‘normale’ warmtepomp werkt op aardgas en zorgt op die manier voor warm water door jouw huis. Bijvoorbeeld in de douche, de kraan maar ook de radiatoren. Bij een hybride warmtepomp wordt er aan dit systeem nog een elektrische pomp toegevoegd. Deze pomp onttrekt warmte uit de buitenlucht om op die manier, elektrisch, warm water te maken. Hierdoor gebruik je minder gas, want de warmtepomp op gas hoeft alleen nog bij te springen als het buiten écht te koud is voor de elektrische pomp.

Gas besparing met een hybride warmtepomp

De aanschaf van een hybride warmtepomp is vrij duur, ongeveer €5000,- als je de bestaande cv-ketel hergebruikt en ongeveer €7000,- als er een nieuwe ketel geplaatst moet worden.
Wel krijg je ongeveer €2500,- subsidie op het plaatsen van een hybride warmtepomp. Waardoor de kosten zelfs gehalveerd kunnen worden!
Daarnaast kan het gas besparen met een hybride warmtepomp nu direct beginnen. Je kunt tot wel 66% (tweederde) van je gasrekening besparen. Dit kan, zeker met de huidige gasprijzen, zorgen voor duizenden euro’s per jaar besparing. Daarnaast vermindert de uitstoot van CO2.

Op zoek naar andere milieuvriendelijke besparingsmogelijkheden? Kijk ook eens naar Gas besparen met een zonneboiler