Energierekening verlagen met zonnepanelen

De prijzen van gas en energie blijven maar stijgen. Gelukkig is er een mogelijkheid om de energierekening te verlagen met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een populaire manier om energie te besparen en te verduurzamen. Met zonnepanelen kun je zelf zonne-energie opwekken en deze gebruiken om je huis te voorzien van elektriciteit. Maar hoe werken zonnepanelen precies en hoe kun je er het meeste energie mee besparen? Op deze pagina lees je er alles over.

Wat zijn zonnepanelen

In een zonnepaneel wordt zonne-energie omgezet in elektriciteit. Zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd, naar het Engelse “Photo Voltaic”. Het zijn namelijk de foto-voltaïsche cellen in het paneel, die de zonne-energie opvangen. Zonnepanelen mogen niet verward worden met zonnecollectoren. Deze werken volgens een ander principe. Hierbij wordt stromend water opgewarmd door middel van zonne-warmte. Vaak worden zonnepanelen op het dak van een woning geplaatst, omdat hier de meeste zon kan worden opgevangen.

Hoeveel kan ik besparen op mijn energierekening met zonnepanelen

Door het plaatsen van zonnepanelen, kunt u de energierekening gemiddeld met 4,3% verlagen. Dit is een enorme opbrengst waar geen enkele bank tegenop kan. Het is dus uitstekend besteed geld. Gemiddeld gaat een zonnepaneel 25 jaar mee. Gemiddeld geeft een gezin in Nederland €1000,- uit aan stroom, los van de gigantische verhogingen van de laatste tijd. Met een opbrengst van 4,3% en dus €430,- per jaar, wordt de investering van zonnepanelen dus dubbel en dwars terugverdiend.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik en het aantal zonuren per jaar. Als vuistregel kun je aanhouden dat één zonnepaneel jaarlijks zo’n 200 kilowattuur opwekt. Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, kun je je jaarlijkse energieverbruik delen door 200. Voor een gemiddeld huishouden zijn zo’n 10 zonnepanelen voldoende om de energierekening flink te verlagen.

Welke voordelen hebben zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben verschillende voordelen. Zo bespaar je niet alleen geld op je energierekening, maar draag je ook bij aan een duurzamere wereld. Daarnaast zijn zonnepanelen onderhoudsarm en gaan ze gemiddeld zo’n 25 jaar mee. Ook hebben zonnepanelen geen bewegende delen, waardoor ze weinig geluid maken.

BTW op zonnepanelen

Op dit moment is het voor particulieren mogelijk om de BTW terug te vragen. Veel bedrijven die zonnepanelen plaatsen, bieden dat aan als service bij de aankoop van zonnepanelen. Vanaf 1 januari 2023 wil het kabinet dit makkelijker maken voor particulieren. Het kabinet wil de BTW op zonnepanelen afschaffen, waardoor particulieren dit niet meer terug hoeven te vragen.

Ben je op zoek naar een betrouwbare partij, die met jou kan kijken naar welke zonnepanelen het beste bij jou passen? Kijk dan zeker eens op de site van CoolBlue energie. Wil je toch zelf eerst oriënteren? Lees dan eens onze blogs over zonnepanelen, of vergelijk welke energiemaatschappij het beste past bij jouw wensen!

Kijk op Zelf Gas Besparen voor onze overige bespaartips.