Terugleveren van stroom
Energiebesparing

Terugleveren van stroom

Als je zonnepanelen hebt geïnstalleerd, wek je niet alleen energie op voor je eigen verbruik, maar kan het ook voorkomen dat je meer energie opwekt dan je zelf nodig hebt. In dat geval kun je de extra energie terugleveren aan het energienet. Maar hoe werkt dit precies en wat zijn de voordelen ervan?

Om te beginnen heb je een geschikte omvormer nodig om de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt om te zetten naar wisselstroom, die geschikt is voor het net. Deze omvormer meet ook hoeveel energie je opwekt en hoeveel je verbruikt. Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, dan wordt de overtollige energie teruggeleverd aan het net.

De energieleverancier waarbij je bent aangesloten zal deze energie verrekenen met je energierekening. Je ontvangt dan een vergoeding voor de teruggeleverde energie, die afhankelijk is van de tarieven die je energieleverancier hanteert.

Er zijn ook situaties waarin je energiemeter niet geschikt is voor teruglevering van energie. In dat geval is het mogelijk om een nieuwe meter aan te vragen die wel geschikt is voor teruglevering. Je energieleverancier kan je hierbij helpen.

Wat zijn de voordelen van terugleveren van stroom?

Het terugleveren van stroom heeft verschillende voordelen. Ten eerste kun je zo bijdragen aan een duurzamere toekomst door gebruik te maken van groene energiebronnen en zo de CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast kan het ook financieel voordelig zijn: als je meer energie opwekt dan je verbruikt, ontvang je een vergoeding voor de teruggeleverde energie. Dit kan resulteren in een lagere energierekening en zelfs in een financiële vergoeding van je energieleverancier.

Het is wel belangrijk om te realiseren dat het terugleveren van stroom niet in alle situaties even voordelig is. De vergoedingen die energieleveranciers hanteren voor teruggeleverde energie verschillen en zijn soms niet erg hoog. Het is daarom verstandig om goed te informeren bij verschillende leveranciers wat de tarieven en voorwaarden zijn.

Zijn zonnepanelen na 2025 nog interessant?

Vooral als je slim omgaat met jouw opgewekte zonne-energie en dus op het moment dat je veel opwekt meer stroom verbruikt. Zo behaal je maximaal financieel voordeel uit je zonnepanelen. Het is hierbij wel belangrijk dat je real-time kunt sturen. Op je slimme meter of app van je energieleverancier zie je je totaal verbruikte energie. Je kunt hier dus niet zien hoeveel van die verbruikte energie geleverd is door jouw zonnepanelen, ook wel brutoverbruik genoemd.

Het terugleveren van stroom kan een interessante optie zijn voor huiseigenaren die zonnepanelen hebben geïnstalleerd. Het is een duurzame oplossing die niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar ook financiële voordelen kan opleveren. Het is wel belangrijk om goed te informeren bij verschillende energieleveranciers wat de tarieven en voorwaarden zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *