Energiebesparing,  Gasbesparing

Het belang van energie besparen

Vaak gaan we ervan uit dat er voldoende energie beschikbaar is. Echter is het van groot belang dat we energie gaan besparen. Dit is in verschillende opzichten een verstandig idee. Het is beter voor de portemonnee, voor de omgeving en voor de aarde. We gaan hier het belang van energie besparen bespreken.

Geld besparen

De energie die we gebruiken is natuurlijk niet gratis. De prijs van energie gaat de afgelopen jaren hard omhoog en dan vooral het afgelopen jaar. Prijzen voor energie zijn momenteel gigantisch hoog. Dit zorgt bij veel gezinnen voor enorme zorgen.

De prijs voor energie is opgebouwd uit drie kostenplaatsen. Het opwekken van energie kost geld, het leveren van energie kost geld en als derde hebben we nog de belasting die over energie wordt gerekend. De belasting die over de energie wordt gerekend, wordt vooral gebruikt voor ontwikkeling. Europese landen buigen zich al erg lang over de vraag hoe de ontwikkeling van duurzame energie gefinancierd kan worden. Om hier voldoende financiële middelen voor te hebben, gaat de belasting op energie jaarlijks omhoog. In Nederland merken we dit vooral aan de belasting die we betalen over het gas. Om te zorgen dat de kosten van de energierekening betaalbaar blijven, kun je hier kijken voor besparingstips.

De mondiale energiebehoefte

De mondiale energiebehoefte zal de komende jaren steeds verder toenemen. Dit heeft verschillende oorzaken. Elektrische apparaten worden steeds vaker beschikbaar in arme landen. Hierdoor gaat in de armen landen de behoefte aan energie enorm omhoog. Daarnaast, is er door afnemende armoede steeds meer behoefte aan comfortabel leven en luxe. Dit houdt in dat er ook steeds vaker producten als een airco worden geplaatst in de arme landen.

Daarnaast is er ook bij de rijke landen een groei in vraag naar elektriciteit zichtbaar. Dit heeft onder andere te maken met de steeds beperktere beschikbaarheid van fossiele brandstoffen. We proberen dit op te vangen door mogelijkheden met elektriciteit. Zo is er bijvoorbeeld een enorme toename aan elektrische auto’s. Deze dienen allemaal opgeladen te worden. Hierdoor is de vraag naar brandstof een stuk lager, maar de vraag naar elektriciteit een stuk hoger. We zien dus dat er in de arme en rijke landen ontwikkelingen zijn. Hierdoor stijgt de mondiale energiebehoefte dus enorm.

Klimaatverandering en klimaatactivisten

Het klimaat, een veelbesproken onderwerp de afgelopen jaren. Het opwekken van energie gebeurd helaas niet vanzelf. Bij het opwekken van energie en de verbranding ervan, komt er veel CO2 vrij. Ongeveer 20% van de totale CO2 uitstoot van Nederland, wordt veroorzaakt door ons gebruik van energie in en om onze woning. De uitstoot van CO2, ook wel broeikasgas genoemd, zorgt voor een opwarming van de aarde. Daarnaast ontstaat er ook veel extremer weer door de enorme hoeveelheid broeikasgassen. Om ons steentje bij te dragen aan het klimaat, is het belangrijk bewust om te gaan met ons gas en elektriciteit. Kijk bijvoorbeeld hier voor enkele tips om het elektriciteitsverbruik te verminderen.

Vanwege enorm veel problemen met aardbevingen in Groningen, is Nederland gestopt met de gaswinning in Groningen. Nederland wil graag op een duurzame manier voldoen aan de energiebehoefte. Echter zorgt dit wel voor een aantal problemen. Om te beginnen zijn veel huizen nog afhankelijk van gas. Zo worden de meeste huizen nog verwarmd met gas en koken veel mensen nog op een gasfornuis.

Helaas loopt de beschikbaarheid van gas hard achteruit. Het gas moet inmiddels vanuit het buitenland komen en het is maar de vraag of er voldoende gas beschikbaar is voor de totale behoefte van Nederland. De oplossing voor dit probleem ligt volgens diverse experts bij elektriciteit. Zo zou een huis ook verwarmd kunnen worden door middel van een warmtepomp. Echter is het nadeel van een warmtepomp dat dit enorm veel elektriciteit kost. Het is dus belangrijk om een duurzame manier te vinden voor het opwekken van elektriciteit. Dit gebeurd onder andere door zonnepanelen en windmolens.

Toch zijn er ook steeds meer actiegroepen die grote windmolenparken of grote velden met zonnepanelen tegen proberen te gaan. Zij zien dit als een verstoring van de natuur. Dit zorgt voor moeilijke vraagstukken. Ons persoonlijk belang, nationale belangen en mondiale belangen vragen helaas om verschillende benaderingen van het probleem. Toch zou een ieder erbij gebaat zijn wanneer we de energie behoefte zoveel mogelijk reduceren. Het belang van energie besparen is gigantisch. Zowel voor onszelf als voor de aarde.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *