Zonnepanelen
Energiebesparing

5 Dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen is een populaire manier om de energierekening omlaag te brengen. Maar waar moet je nou opletten bij de aanschaf van zonnepanelen? Wij leggen je hier de grootste aandachtpunten uit, zodat je met een gerust hart kunt beginnen aan het verlagen van jouw energierekening met zonnepanelen.

1. Kosten

Voor niets komt de zon op, maar om die energie op te vangen zal je tóch een investering moeten doen. Zonnepanelen kosten nou eenmaal geld, daar ontkomen we niet aan. Wel is het handig om onderzoek te doen naar de prijs van zonnepanelen. Vraag bijvoorbeeld bij meerdere bedrijven een offerte aan en vergelijk die. Ze zullen namelijk allemaal lichtelijk in prijs verschillen, maar ook kan het rendement of het type zonnepaneel per bedrijf anders zijn. Kijk dus goed naar wat je betaald, maar vooral ook waarvoor. Als bedrijf A namelijk twee keer zoveel rekent, maar ook driemaal sterkere zonnepanelen kan leveren, is het misschien tóch de moeite waard.
Ook zijn er in bepaalde gemeentes regelingen om bijvoorbeeld met meerdere buurtbewoners tegelijk zonnepanelen aan te schaffen. Dit kan ook schelen in de aankoopprijs.
Daarnaast kun je de btw terugvragen van de aanschafprijs van de zonnepanelen. Dit scheelt ook weer 21%. Dit alles zorgt ervoor dat de terugverdientijd nóg korter wordt.

2. Rendement

Het rendement van een zonnepaneel is misschien wel de belangrijkste eigenschap van het paneel. Het rendement geeft aan hoeveel procent van het opgevangen zonlicht ook daadwerkelijk omgezet wordt in elektriciteit. Hoe hoger dit rendement is, hoe efficiënter het paneel en dus hoe hoger de opbrengst. Het gemiddelde rendement ligt ergens tussen de 15% en 22%. Kijk dus goed naar het rendement op de offertes die je aanvraagt, en vergelijk deze goed met elkaar.

3. Terugverdientijd

De terugverdientijd van de zonnepanelen heeft met een hoop factoren te maken. Zo ook met de kosten en het rendement. Maar ook met de energieprijs, en dat is gunstig in deze tijd van hoge prijzen. Hoe hoger de energieprijs namelijk is, hoe meer de stroom die jij opwekt waard is. Deze stroom kun je namelijk weer terugleveren. Hierover meer in het kopje Energie terugleveren.
Gemiddeld is de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 5-7 jaar, maar dit kan dus sneller met de huidige energieprijzen. Dit betekent dat, met een levensduur van ongeveer 25 jaar, je 19 jaar gratis stroom krijgt van de zonnepanelen. Want zonnepanelen opereren vrijwel gratis, zodra ze eenmaal liggen komen er aan de panelen zelf geen kosten meer bij en schoonmaken is meestal nauwelijks nodig.
De enige kosten die eventueel zouden kunnen opkomen is het vervangen van de omvormer. Deze heeft over het algemeen namelijk een kortere levensduur dan de panelen zelf, namelijk zo’n 10-15 jaar. De kans is dus aannemelijk dat je in de levensduur van je zonnepanelen één keer een omvormer moet kopen. Deze kost afhankelijk van de grootte van jouw netwerk meestal minder dan 1000 euro en heb je dan binnen 1-2 jaar weer terugverdient. Wel is het vaak mogelijk om extra garantie bij te kopen voor jouw omvormer. Of dit rendabel is hangt af van de kosten.

4. Geschiktheid van het huis

Geschiktheid dak, voor aanschaf van zonnepanelen
Consumentenbond 2022

Na het opvragen van een offerte kan het zijn dat de leverancier van zonnepanelen een dakinspectie wil doen. Niet alle daken zijn namelijk zomaar geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. En een goede leverancier denkt met je mee, om je geen onnodige kosten te laten maken.

Zo is de hellingshoek van het dak belangrijk; een hoek van 35 graden is de meest ideale uitkomst. Maar ook een kleinere of grotere helling is vaak geen probleem. Mits de omgeving het toelaat is het verlies meestal zo’n 10%.

Ook de richting van het dak is erg belangrijk. Net zoals we graag een tuin op het zuiden willen, zodat we het langst in de zon kunnen zitten, is dit voor zonnepanelen natuurlijk ook belangrijk. Rechtstreeks op het zuiden is het beste, maar vaak kan zuidoost of zuidwest ook nog een optie zijn omdat het rendement hier slechts 10% lager is.

Ook is de grootte van het dak natuurlijk een invloed. Hoe groter jouw dak is, hoe meer zonnepanelen je kwijt kunt. Maar het is wel belangrijk dat deze zo gepositioneerd worden dat ze niet in elkaars schaduw liggen. Op een plat dak worden zonnepanelen ook in een hoek geplaatst, hoe groter deze hoek hoe meer schaduw deze geeft. Dit zijn allemaal factoren om rekening mee te houden

5. Terugleveren van energie

Als je meer energie opwekt dan dat je gebruikt is het natuurlijk zonde om hier niks mee te doen. Je kunt ervoor kiezen om deze energie op te slaan in een zogenaamde “zonnebatterij” ook wel “thuisbatterij” of “thuisaccu” genoemd. Dan kun je op een moment dat je minder stroom opwekt (bijvoorbeeld ’s nachts of in de winter) aanspraak maken op deze batterij.

Maar wat ook een optie is, is om de energie als het ware terug te verkopen aan jouw energieleverancier. Als je je zonnepanelen aanmeldt op energieleveren.nl kun je jouw energie terugleveren aan de leverancier. Dit houdt in dat de energieleverancier jouw energie van je terugkoopt. Waardoor je uiteindelijk met een lagere energierekening zit. Dit is dus nog bovenop de energie die je al bespaart door hem zelf op te wekken!
Er geldt op dit moment een salderingsregeling die stelt dat jouw teruggeleverde energie 1 op 1 wordt weggestreept tegen jouw gebruikte energie. Deze regeling gaat veranderen, waardoor een thuisaccu tóch interessant kan worden.

Meer weten over zonnepanelen? Lees ook eens ons artikel over zonnepanelen.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *