Energie besparen met slimme apparaten

Energie besparen met slimme apparaten klinkt misschien lastig, maar dat hoeft het absoluut niet te zijn!
Op deze pagina leggen we je uit hoe je er vandaag nog mee kunt beginnen, en vrijwel direct energie kunt besparen.

In het artikel Gas besparen met een slimme thermostaat leggen we uit hoe je gas kunt besparen door een slimme thermostaat te gebruiken. Maar dit kan ook met veel andere apparatuur in huis.

Wat is slimme apparatuur?

Slimme apparaten zijn apparaten die door middel van het internet (met elkaar) verbonden zijn. En hierdoor acties kunnen uitvoeren zonder handmatige invoer. Deze apparaten kun je dan met je telefoon, tablet of vrijwel elk ander smart-device aansturen. Dus naast dat dit kan zorgen voor besparing, zorgt het ook voor een hoop gemak!

Energie besparen met slimme apparaten

Maar hoe zorgen deze slimme apparaten dan voor energiebesparing? Dat kan bijvoorbeeld als volgt; via de app van de apparaten kun je bijvoorbeeld instellen dat alle lampen automatisch uitgaan om 22:00u. Dit zorgt ervoor dat je nooit meer een lamp vergeet, en hier dus nooit meer sluipstroom van hebt. Ook kun je bijvoorbeeld aangeven dat een half uur na zonsondergang alle rolluiken of gordijnen dicht moeten. Dit zorgt dan weer voor betere isolatie, ook in de ruimtes waar je op dat moment niet bent. Ook met geofencing kun je veel automatiseren; met geofencing wordt aan de hand van jouw bluetooth of wifi signaal gekeken of je wel thuis bent. Dan kun je dus instellen dat alle lampen uit moeten zodra je niet thuis bent, of juist pas aan moeten gaan wanneer je dit wel bent.

Welke slimme apparaten zijn er?

Er zijn werkelijk tal van slimme apparaten;

  • Speakers, die automatisch jouw favoriete muziek spelen als je in de buurt bent.
  • Lampen, die op jouw gewenste moment aan of uit gaan.
  • Rolluikschakelaars, zorgen dat jouw rolluiken precies open of dicht gaan wanneer jij dat wil.
  • Radiatorknoppen, die automatisch de radiator in- of uitschakelen.

enzovoorts…

energie besparen met slimme stekker

Daarnaast zijn er voor alle apparaten die níet compatibel zijn met het netwerk zogenaamde ‘slimme stekkers’ op de markt. Dit is een stekker die je in het stopcontact doet, waarna je het apparaat in de slimme stekker doet.

Vervolgens kan deze stekker aan de app gekoppeld worden, en kun je het apparaat op afstand in- of uitschakelen. Ook kun je deze stekker toevoegen aan automatiseringen zoals op tijd, met geofencing enzovoorts.