Energie besparen met LED lampen

Energie besparen met LED lampen is een hele simpele en laagdrempelige manier om te beginnen met het verlagen van jouw energierekening.

Veel mensen hebben nog wel enkele halogeen- of gloeilampen in hun huis hangen. Maar wist je dat een LED lamp tot wel 85% minder stroom gebruikt dan een halogeenlamp en tot wel 90% minder dan een LED lamp?

Energie besparen met LED lampen

Tegenwoordig zijn LED lampen overal verkrijgbaar en worden ze ook steeds goedkoper voor de consument. Maar misschien houdt de aanschaf je toch tegen om alle halogeen- en gloeilampen te vervangen in je huis. Besef dan dat er naast het verbruik nog meer voordelen zitten aan het gebruik van ledlampen:

Een ledlamp heeft namelijk ongeveer 15000 branduren. Dit betekent dat je een LED-lamp 15000 uur aan kan laten staan voordat deze uitbrandt. Bij halogeenlampen is dit slechts 2000 branduren en de gemiddelde gloeilampen heeft zelfs maar 1000 branduren. Dit betekent niet alleen dat een LED lamp tot wel 90% zuiniger is, hij gaat ook tot wel 15x langer mee! Eigenlijk zou je de prijs van een LED lamp dus moeten vergelijken met de prijs van 15 gloeilampen of 7,5 halogeenlamp.

Daarnaast zijn er verschillende slimme ledlampen te krijgen, bijvoorbeeld van Philips Hue. Deze ledlampen zijn verkrijgbaar in alle maten, soorten en kleuren en ook nog eens slim! Hierdoor kun je ze ook nog eens automatiseren en jouw sluipverbruik verlagen. Wil je daar meer over weten, lees dan vooral ons artikel Voorkom sluipverbruik van energie en Energie besparen met slimme apparaten.

Spaarlampen

Heb je nou al spaarlampen in jouw huis gehangen, laat die dan vooral hangen. Spaarlampen zijn al een stuk zuiniger dan halogeen- en gloeilampen en gaan ook nog eens langer mee.
LED lampen houden over het algemeen de voorkeur, omdat ze nóg zuiniger zijn en nóg langer mee gaan dan spaarlampen. Verder heeft de spaarlamp nog een aantal nadelen:

  • Het duurt even voordat de spaarlamp volledig licht geeft
  • Spaarlampen kunnen slecht tegen kou
  • Veelvuldig aan- en uitzetten kan ervoor zorgen dat een spaarlamp eerder kapot gaat
  • Spaarlampen worden veel warmer dan LED lampen

Hierdoor raden we aan om een kapotte spaarlamp altijd te vervangen door een LED lamp. Maar het preventief vervangen is niet nodig.

Let overigens wel op bij het vervangen van een kapotte spaarlamp; er zit kwik in een spaarlamp wat erg giftig is! Deze mag dus ook niet bij het normale afval.